Stof tot nadenken

Stof tot nadenken

“ Oh nee ik wil geen synthetische stof?”  Dit hoor ik vaak in mijn winkel als ik vertel dat een kledingstuk is gemaakt van Lyocell of Viscose. Beide stoffen zijn van plantaardige vezels die kunstmatig (door mensen) zijn gemaakt, dus niets synthetisch aan. Er is wel een groot verschil tussen viscose, lyocell en katoen wat duurzaamheid betreft.
Om de bomen te blijven zien in het (duurzame) bos, zal ik de meest gebruikte natuurlijke stoffen kort toelichten.

Veel kleding is gemaakt van katoen en is een geliefd natuurlijk materiaal vanwege het draagcomfort. Tijdens de landbouw worden veel chemische bestrijdingsmiddelen gebruikt om te zorgen dat de katoenplanten niet worden aangetast door insecten. Dit is niet goed voor het milieu, de katoenboer en de lokale bevolking. Daarbij wordt veel water gebruikt tijdens het hele productieproces. Dit maakt katoen tot één van de meest milieubelastende landbouwproducten in de wereld.

Biologisch Katoen: Dit wordt verbouwd zonder gebruik te maken van pesticiden en is gezonder voor de katoenboer en lokale bevolking. De biologische katoenopbrengst is een stuk lager en in veel arme landen hebben de boeren helaas niet de luxe om over te stappen naar biologische landbouw. Bio katoen is ook gezonder voor jezelf; een t-shirt van bio katoen is 90% minder toxisch dan een t-shirt van gewoon katoen.

Viscose: Viscose wordt gemaakt uit cellulose verkregen uit houtpulp. Door een chemisch bewerkingsproces kunnen garens worden gemaakt. Dit chemische proces is niet milieuvriendelijk maar er zijn gelukkig duurzame alternatieven zoals Lyocell.

Lyocell: Ook bekend onder de merknaam Tencel; is gemaakt van houtpulp van de Eucalyptusboom uit een verantwoord beheerd bos met FSC keurmerk. Deze boom groeit snel en heeft weinig pesticiden nodig tijdens het groeiproces. Ook voor Lyocell is een chemisch bewerkingsproces nodig om garens te maken. Het goede nieuws is dat ruim 99% van deze chemicaliën opnieuw gebruikt worden en niet in de natuur terecht komen; ook wel “closed loop” genoemd. Hierdoor is Lyocell één van de meest innovatieve en duurzame stoffen.

Bamboe viscose: Deze stof is heerlijk zacht en van nature hypo allergeen. Bamboe groeit snel en heeft geen pesticide of andere bestrijdingsmiddelen nodig omdat het van nature antibacteriële stoffen bezit. Voor de productie van stoffen worden alleen de zijbladeren gebruikt, zodat de boom weer verder kan groeien. Het chemische bewerkingsproces is in de meeste gevallen niet “closed loop” zoals bij Lyocell en dus meer belastend voor het milieu. Er zijn wel ontwikkelingen om dit proces te verduurzamen.

Lyocell is het meest duurzame alternatief, dit betekent niet dat je stoffen als katoen en viscose niet meer mag kopen. Een mooi kwalitatief materiaal in een goed tijdloos ontwerp waar je jaren plezier van hebt is ook duurzaam!

Of zoals Vivienne West het mooi samenvat “Buy less, choose well, make it last”.Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *